Gepubliceerd op: 17 september 2024
In opdracht van Rijkswaterstaat wordt de A16 Rotterdam aangelegd, een nieuwe snelweg ten noorden van Rotterdam die de A13 en de A16 met elkaar verbindt. Onderdeel van de nieuwe snelweg is een 450 meter lang viaduct over het verkeersknooppunt Terbregseplein bij Rotterdam. In het weekend van zaterdag 14 september werden 14 betonnen kant en klare liggers over het spoor (Rotterdam-Gouda) heen op hun plek gehesen. Zowel het viaduct als de oversteek in twee rijrichtingen is hiermee helemaal voltooid.
Het grootste deel van het viaduct over het Terbregseplein is langzaam over het verkeersknooppunt heen geschoven. Sinds december 2021 schoof het viaduct om de paar weken een stukje op naar de overkant van het drukke verkeersplein. De tijd tussen het schuiven was nodig om een wegdekdeel te maken en zo het viaduct elke paar weken te laten groeien. Het verkeer eronder reed tijdens het schuiven gewoon door. Door deze methode waren er veel minder afsluitingen nodig, en werd de hinder voor het verkeer beperkt. In mei 2024 werd het laatste deel van het viaduct geschoven.
Het laatste stuk van ongeveer 50 m over het spoor (traject Rotterdam-Gouda) werd dit weekend overbrugd door het inhijsen van 14 kant en klare betonnen liggers. Dat zijn er 4 meer dan de 10 die vorig jaar augustus voor de rijbaan richting Breda zijn ingehesen. De rijbaan richting de A13 is hier namelijk iets breder, omdat en nieuwe oprit naar de A16 Rotterdam vanaf de Hoofdweg hierop uitkomt.
Met het leggen van de liggers is de oversteek voltooid, maar het viaduct moet nog afgewerkt worden. De liggers van dit deel van het viaduct worden nog verbonden met het geschoven deel van het viaduct. Ook wordt het viaduct nog afgewerkt met onder andere voegen, asfalt, belijning, verlichting en vangrails. Eind 2025 wordt de A16 Rotterdam in gebruik genomen.
Rijkswaterstaat werkt aan de A16 Rotterdam: een nieuwe snelweg tussen de A13 en de A16. De 11 kilometer lange verbinding is ’s werelds eerste energieneutrale snelweg met tunnel. De A16 Rotterdam moet bijdragen aan betere bereikbaarheid en leefbaarheid van Rotterdam en Lansingerland.
Topview Luchtfotografie
Gepubliceerd op: 4 juli 2024
De Hoofdweg in Rotterdam gaat 6 weken extra dicht om vertraging bij de bouw van het viaduct in de A16 in te kunnen lopen. De extra afsluiting staat vooralsnog gepland van 12 augustus tot 23 september. De afsluiting geldt voor gemotoriseerd verkeer in beide richtingen, maar niet voor fietsers, voetgangers en de hulpdiensten.
De vertraging is ontstaan door de vertraagde levering van belangrijk materiaal. Het gaat om grote buispalen die op maat zijn gemaakt en per zeeschip worden vervoerd. Zowel bij de productie als het transport is vertraging ontstaan. Het later aankomen van de buispalen heeft impact op de planning van de vervanging van het viaduct in de A16. Door een extra afsluiting van de Hoofdweg willen we die achterstand inhalen. Dat is belangrijk, omdat het viaduct klaar moet zijn om de A16 Rotterdam eind 2025 open te kunnen stellen. Het viaduct sluit namelijk direct aan op dit nieuwe stuk snelweg. Omdat de nieuwe afleverdatum van deze materialen onzeker is, kan de datum van de afsluiting nog veranderen.
Gemotoriseerd verkeer rijdt tijdens de afsluiting om via de Prins Alexanderlaan, de Prinsenlaan en de Boszoom (en vice versa) om vanaf daar hun route te vervolgen. De afrit Prins Alexander (27) vanaf de A16 naar de Hoofdweg blijft beschikbaar voor autoverkeer. De afsluiting van de Hoofdweg geldt niet voor fietsers, voetgangers en de hulpdiensten.
Bijlage: Kaartje met omleidingsroute bij afsluiting Hoofdweg voor gemotoriseerd verkeer
De Hoofdweg is in de maand mei eveneens afgesloten geweest voor werkzaamheden, toen voor al het verkeer inclusief fietsers en voetgangers. Omgevingsmanager Wouter de Vos van Rijkswaterstaat: “Wij vinden het zeer vervelend voor omwonenden en weggebruikers, dat zij opnieuw geconfronteerd worden met een afsluiting van de Hoofdweg. Voor deze ingrijpende maatregel is gekozen om vertraging in de oplevering van het viaduct en daarmee vertraging in de openstelling van de A16 Rotterdam te voorkomen.”
Voor de keuze van de 6-weekse afsluiting zijn in overleg met de gemeente Rotterdam diverse opties onderzocht. De opties verschillen in wijziging in bouwfasering en periode van afsluiting. Er is gekozen voor de meest robuuste planning met vaste omleidingsroutes. Met deze aanpassing in de planning blijft het mogelijk om het westelijke deel van het viaduct eind 2024 af te maken, zodat we het oostelijke deel van het viaduct conform planning vanaf 2025 kunnen gaan bouwen.
Kijk voor meer informatie over werkzaamheden op de website van de A16 Rotterdam of bel met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002 (gratis).
Rijkswaterstaat vervangt of renoveert in Zuid-Holland de komende jaren een groot aantal verouderde bruggen, tunnels en wegen. Lees hier meer over de werkzaamheden in de regio Zuid-Holland.
Wilt u tijdens de werkzaamheden slimmer reizen en hinder vermijden? Bereid u dan goed voor. Kijk op de website van Zuid-Holland Bereikbaar voor een overzicht van grote werkzaamheden in Zuid-Holland én voor inspiratie om slimmer en duurzamer te reizen. Ook werkgevers of logistiek ondernemers kunnen hier terecht voor tips over mobiliteit, regelingen en efficiëntere logistiek. Zo houden we de komende jaren met elkaar Zuid-Holland in beweging.
Gepubliceerd op 29 juni 2024
Van vrijdag 5 juli 2024 20.00 uur tot maandag 8 juli 2024 06.00 uur is de N209 tussen de Vliegveldweg en de N472 bij Bergschenhoek in beide richtingen afgesloten. Rijkswaterstaat maakt hier de oprit Vliegveldweg van de A16 Rotterdam af en brengt bewegwijzering aan. Met het afmaken van de aansluiting Vliegveldweg zet Rijkswaterstaat een volgende stap naar de voltooiing van de A16 Rotterdam eind 2025.
Om bovengenoemde werkzaamheden te kunnen uitvoeren, is de N209 van vrijdag 5 juli 20.00 uur tot maandag 8 juli 06.00 uur tussen de Vliegveldweg en de N472 (Bergschenhoek, Boterdorpseweg) afgesloten.
Rijkswaterstaat werkt aan de A16 Rotterdam: een nieuwe snelweg tussen de A13 en de A16. De 11 kilometer lange verbinding is ’s werelds eerste energieneutrale snelweg met tunnel. De A16 Rotterdam moet bijdragen aan betere bereikbaarheid en leefbaarheid van Rotterdam en Lansingerland. Eind 2025 wordt de A16 Rotterdam in gebruik genomen.
Kijk voor meer informatie over bovenstaande werkzaamheden op de website van Rijkswaterstaat Verkeersinformatie of bel met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002 (gratis).
Kijk op de website van Zuid-Holland Bereikbaar voor een overzicht van grote werkzaamheden in Zuid-Holland én voor inspiratie om slimmer en duurzamer te reizen. Ook werkgevers of logistiek ondernemers kunnen hier terecht voor tips over mobiliteit, regelingen en efficiëntere logistiek. Zo houden we de komende jaren met elkaar Zuid- Holland in beweging.
Gepubliceerd op: 23 mei 2024
Op zaterdag 8 juni is het weer Dag van de Bouw. Bouwcombinatie De Groene Boog en Rijkswaterstaat openen deze dag de bouwplaats van de A16 Rotterdam. Bezoekers zijn van harte welkom.
De nieuwe snelweg A16 bij Rotterdam verbindt het knooppunt Terbregseplein met de snelweg A13 bij Rotterdam The Hague Airport. Zo verbeteren we de bereikbaarheid van Rotterdam. Verken op 8 juni 2024 de energieneutrale Rottemerentunnel en de fly-over over knooppunt Terbregseplein en leer meer over de innovatieve ontwikkelingen langs deze 11 km lange snelweg.
Tijdens de Dag van de Bouw verwelkomen we je graag tussen 10.00 en 15.00 uur op de bouwplaats. Vooraf aanmelden voor de activiteiten is niet nodig.
De openstelling van de A16 Rotterdam komt steeds dichterbij, eind 2025 is het zover. Het werk is op veel plekken al vergevorderd of zelfs klaar. Maar de weg kan nog niet open, want op sommige plekken worden nog aansluitingen gemaakt, installaties getest of viaducten afgebouwd. Er is 8 juni dan ook nog genoeg te zien op de bouwplaats van het grootste infrastructurele project in uitvoering. Deze editie van de Dag van de Bouw is wel de laatste waaraan de A16 Rotterdam meedoet.
Naast de looproutes naar de Rottemerentunnel en het Terbregseplein is er voor kinderen genoeg te beleven. Wat dacht je van een speurtocht? Mét bouwhelm op de foto? Of zelf je handen uit de mouwen steken? Als beloning voor het harde werken krijg je van ons een lekker ijsje.
En er valt dit jaar een bijzondere prijs te winnen. Wat dat is houden we nog even geheim, maar we beloven je dat het de moeite waard is. Zien we je op zaterdag 8 juni in Rotterdam? We maken er, net al voorgaande jaren, een gezellige dag van!
De ingang van het terrein is te vinden aan de Terbregseweg in Rotterdam. Ter hoogte van Maatmetaal (Terbregseweg 173) bevindt zich de ingang voor autoverkeer en ter hoogte van Terbregseweg 128 is de ingang voor fietsers en wandelaars.
Vanwege hellingen en trappentorens in de looproutes, is het bouwterrein van de A16 Rotterdam niet toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn of in een rolstoel zitten.
Dag van de Bouw is een jaarlijks terugkerend evenement waarbij bouw- en infrabedrijven hun bouwplaatsen openstellen voor publiek. Dit jaar kun je op 6 indrukwekkende locaties zien hoe Rijkswaterstaat dagelijks werkt aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland.
Kijk op de website www.a16rotterdam.nl voor meer informatie over de A16 Rotterdam. Alvast in de sfeer komen? Bekijk de A16 Rotterdam aftermovie van vorig jaar.
Een goede bereikbaarheid van Rotterdam, Lansingerland en de omliggende regio is belangrijk voor een sterke economie en een goede leefbaarheid. De A16 Rotterdam draagt daaraan bij. De nieuwe, 11 km lange en energieneutrale snelweg verbindt de A16 ter hoogte van het Terbregseplein met de A13 bij Rotterdam The Hague Airport. Ze wordt in opdracht van Rijkswaterstaat aangelegd door De Groene Boog, een bouwcombinatie van BESIX, Dura Vermeer, Van Oord en TBI-bedrijven Croonwolter&dros en Mobilis.
Gepubliceerd op: 18 mei 2024
Er wordt momenteel hard gewerkt aan het vervangen van een viaduct in de A16 over de Hoofdweg. Tijdens ons werk aan het viaduct in het Hemelvaartweekend is gebleken dat we meer tijd nodig hebben om een aantal belangrijke sloop- en bouwwerkzaamheden goed af te ronden. Om die reden blijft de Hoofdweg ter hoogte van het viaduct afgesloten tot woensdagmorgen 29 mei 06.00 uur in plaats van donderdagmorgen 23 mei 06.00 uur.
Verkeer wordt daarom ook langer omgeleid via de Prins Alexanderlaan, Prinsenlaan en Boszoom en in tegenstelde richting. Fietsers en voetgangers gebruiken het Lagelandsepad. Vanaf 29 mei 06.00 uur is de Hoofdweg bij het viaduct weer open voor motorvoertuigen met 1 rijstrook per rijrichting. Ook fietsers en voetganger kunnen weer onder het viaduct door.
Afbeelding: omleiding bij afsluiting Hoofdweg Rotterdam (incl omleiding in verband met bestaande afsluiting A16 oprit Prins Alexander)
Behalve de vervanging van het viaduct in de A16 door Rijkswaterstaat, wordt een groot deel van de Hoofdweg onder het viaduct opnieuw geasfalteerd in opdracht van gemeente Rotterdam. Door werkzaamheden op deze manier te combineren, proberen we de hinder voor de omgeving te beperken. Het asfalteren van de Hoofdweg tussen de Prins Alexanderlaan en afrit A16 Rotterdam Pr. Alexander is nagenoeg klaar. Dit deel van de Hoofdweg wordt een dezer dagen al eerder opengesteld voor verkeer dan de geplande datum van woensdag 22 mei 06.00 uur.
Heeft u nog vragen? Stuur dan een e-mail naar a16rotterdam@rws.nl of neem telefonisch contact op met de gratis Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002. Ook kunt u voor meer informatie terecht op onze projectwebsite:www.A16Rotterdam.nl/viaducthoofdweg.
Rijkswaterstaat vervangt of renoveert in Zuid-Holland de komende jaren een groot aantal verouderde bruggen, tunnels en wegen. Wilt u tijdens de werkzaamheden slimmer reizen en hinder vermijden? Bereid u dan goed voor. Kijk op de website van Zuid-Holland Bereikbaar voor een overzicht van grote werkzaamheden in Zuid-Holland én voor inspiratie om slimmer en duurzamer te reizen. Ook werkgevers of logistiek ondernemers kunnen hier terecht voor tips over mobiliteit, regelingen en efficiëntere logistiek. Zo houden we de komende jaren met elkaar Zuid-Holland in beweging.
Kijk voor meer informatie over bovenstaande werkzaamheden op de website van Rijkswaterstaat Verkeersinformatie of bel met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002 (gratis).
Gepubliceerd op: 9 mei 2024
Vanaf woensdagavond 8 mei 20.00 uur tot maandag 13 mei 05.00 uur is de A16 richting Rotterdam dicht tussen de knooppunten Ridderkerk en Terbregseplein voor diverse werkzaamheden. Ter hoogte van het knooppunt Terbregseplein vinden twee wel heel bijzondere gebeurtenissen plaats: het inrijden van een kant en klaar viaduct, en het plaatsen van een enorme tijdelijke hulpbrug in de A16. Geïnteresseerden kunnen daarom op afstand live meekijken met deze werkzaamheden.
Ga direct naar de livestreams.
Livestream #1: nieuwe oprit A16 Rotterdam
Op donderdag 9 mei van 12.00-19.00 uur en vrijdag 10 mei 10.00-21.00 uur is er een livestream beschikbaar om de plaatsing van een nieuwe oprit naar de A16 Rotterdam te laten zien. De toekomstige oprit richting Rotterdam The Hague Airport wordt ter hoogte van de afrit Rotterdam Prins-Alexander (27) gemaakt. De oprit vormt ook de aansluiting naar de A20 richting Gouda. Het viaduct staat klaar om te worden verplaatst op SPMT’s (self-propelled modular transporter), een relatief klein voertuig met heel veel wielen dat zware lasten kan verplaatsen. Op donderdag 9 mei wordt dit viaduct op deze manier over de A16 gerold. Op vrijdag 10 mei zetten we het viaduct op z’n definitieve plek.
Livestream #2: vervangen viaduct A16 over de Hoofdweg Rotterdam
Van woensdag 8 mei 22.00 uur tot en met zondag 12 mei 23.00 uur zijn de werkzaamheden voor de vervanging van een viaduct in de A16 over de Hoofdweg ook live te volgen. We slopen het huidige viaduct in noordelijke richting en we rijden er direct aansluitend ook een tijdelijke hulpbrug in. Dit gebeurt net als bij de oprit met behulp van SPMT’s. Vier brugdekdelen – variërend in gewicht van 200-300 ton - worden zo een voor een op de juiste plek gemanoeuvreerd. Zo kan het verkeer vanaf maandag 13 mei weer doorrijden op de A16, waarna gestart kan worden met het slopen van het viaduct in zuidelijke richting.
Afbeelding: luchtfoto knooppunt Terbregseplein met locatie livestreams
Kun je de werkzaamheden niet live volgen? De opnames zijn ook terug te kijken op het YouTube kanaal van A16 Rotterdam. Na de werkzaamheden publiceren we een timelapse (samenvatting van de beelden, versneld afgespeeld) van deze bijzondere werkzaamheden.
Kijk voor meer informatie over de afsluiting en omleidingen op de website van Rijkswaterstaat Verkeersinformatie, of bel met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002 (gratis).
Gepubliceerd op: 1 mei 2024
In verband met werkzaamheden is de A16 richting Rotterdam afgesloten van woensdagavond 8 mei 20.00 uur tot maandagochtend 13 mei 05.00 uur. In dit (lange) Hemelvaartweekend verwachten we in de regio Rotterdam extra drukte door meerdere werkzaamheden. De verwachte extra reistijd op de omleidingsroute is 30 tot 60 minuten. Ga goed voorbereid op pad, reis anders of reis op een ander tijdstip als dat kan en volg de omleidingen en adviesroutes.
De A16 is dicht richting Rotterdam tussen het knooppunt Ridderkerk en knooppunt Terbregseplein. De verbindingsbogen vanaf knooppunt Ridderkerk en tussenliggende opritten Rotterdam Kralingen (26) en Rotterdam Centrum (25) zijn ook afgesloten. Ook de hoofdrijbaan van de Van Brienenoordbrug is afgesloten. Voor lokaal verkeer blijft het mogelijk om de Maas over te steken, via de oprit Rotterdam Feijenoord (24) en de afrit Rotterdam Centrum (25). Hier blijft één rijstrook op de parallelrijbaan van de Van Brienenoordbrug voor beschikbaar.
Het weekend van 17 tot 22 mei is als reserveweekend gereserveerd.
Door de omleidingen moeten weggebruikers rekening houden met dertig tot zestig minuten extra reistijd.
Vervoer van gevaarlijke stoffen dat niet door de Beneluxtunnel mag (cat. C), wordt omgeleid via de A15, A27 en A2.
De maximumsnelheid op de A16 ter hoogte van het viaduct over de Hoofdweg wordt in beide richtingen verlaagd naar 70 km per uur. Het Openbaar Ministerie heeft het voornemen de maximumsnelheid te handhaven door middel van een verplaatsbare flitspaal.
Rijkswaterstaat voert tijdens de afsluiting van de A16 verschillende grote werkzaamheden ter hoogte van het Terbregseplein uit en combineert die met werkzaamheden aan de hoofdrijbaan van de Van Brienenoordbrug en werkzaamheden voor de aanleg van de A16Rotterdam. Ook de gemeente Rotterdam lift mee met de afsluiting door werkzaamheden aan de Cornelis van Beverenbrug uit te voeren. Door de gemeente Rotterdam wordt bovendien gewerkt in het centrum van Rotterdam, onder andere aan de Erasmusbrug, Goudsesingel en Oostplein. Het combineren van werkzaamheden doen we om de hinder waar mogelijk te beperken.
In verband met de vervanging van het viaduct in de A16 is de Hoofdweg in Rotterdam ter hoogte van het viaduct voor al het verkeer, inclusief (brom)fietsers en voetgangers, in beide richtingen afgesloten van woensdag 1 mei 22.00 tot donderdag 23 mei 06.00 uur 2024. De oprit A16 Rotterdam Pr. Alexander (27) is al geruime tijd afgesloten, sinds zondag 10 maart 2024 tot halverwege september 2025.
Rijkswaterstaat vervangt of renoveert in Zuid-Holland de komende jaren een groot aantal verouderde bruggen, tunnels en wegen. Wilt u tijdens de werkzaamheden slimmer reizen en hinder vermijden? Bereid u dan goed voor. Kijk op de website van Zuid-Holland Bereikbaar voor een overzicht van grote werkzaamheden in Zuid-Holland én voor inspiratie om slimmer en duurzamer te reizen. Ook werkgevers of logistiek ondernemers kunnen op deze website terecht voor tips over mobiliteit, regelingen en efficiëntere logistiek. Zo houden we de komende jaren met elkaar Zuid-Holland in beweging.
Kijk voor meer informatie over de werkzaamheden op de website van Rijkswaterstaat Verkeersinformatie, of bel met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002 (gratis).
Gepubliceerd op: 25 april 2024
Op 24 april onthulden Simon Fortuyn, wethouder van de gemeente Lansingerland en Floortje Hanneman, directeur bij Rijkswaterstaat de naam boven de ingang van de nieuwe tunnel in de A16: ‘Rottemerentunnel’. De tunnel maakt onderdeel uit van de A16 Rotterdam, de nieuwe verbinding tussen de snelweg A16 bij het Terbregseplein en de snelweg A13 bij Rotterdam The Hague Airport. De tunnel en snelweg worden eind 2025 opengesteld voor verkeer.
De gemeente Lansingerland is verantwoordelijk voor de naamgeving van de tunnel. De wethouder laat zich daarvoor adviseren door de namencommissie van de gemeente. De naam is een verwijzing naar het prachtige natuur- en recreatiegebied waar de tunnel doorheen loopt. Een gebied dat zo belangrijk is voor de inwoners van Rotterdam en Lansingerland. Floortje Hanneman van Rijkswaterstaat: ‘De naam is een mooi gebaar naar recreatiegebied Rottemeren. En hoewel de tunnel zelf een bouwkundig én duurzaam hoogstandje is dat gezien mag worden, ben ik blij dat hij voor het overgrote deel onzichtbaar is geworden. Want dat betekent dat de inpassingsplannen die we als samenwerkende bestuurlijke partijen maakten, realiteit zijn geworden. Daar ben ik enorm trots op.’
De Rottemerentunnel is ongeveer 2,2 km lang en loopt onder het Lage Bergse Bos in de gemeente Lansingerland en de rivier de Rotte door. De tunnel is inmiddels onder de grond verdwenen en niet meer zichtbaar. De naam van de tunnel is vanaf nu juist wel zichtbaar.
Rotte
De tunnel kruist de rivier de Rotte en is daar in twee fases aangelegd. De rivier is ter hoogte van de tunnel steeds over de halve breedte beschikbaar gebleven tijdens de werkzaamheden. Dit was een wens van het Hoogheemraadschap van Schieland & De Krimpenerwaard om de rivier beschikbaar te houden als waterafvoer, en ook gewenst voor de recreatievaart.
De bouw van de tunnel is gestart in 2020. In september 2023 was de laatste betonstort voor het laatste deel van het tunneldak en waren alle betonnen vloeren, wanden en het dak klaar. Daarna is de tunnel van binnen verder afgebouwd en ingericht met verkeers- en veiligheidssystemen. Denk bijvoorbeeld aan hittewerende bekleding, ventilatoren, camera’s, matrixborden en detectielussen in het wegdek.
Onder water
De tunnel is gemaakt met onderwaterbeton. In totaal zijn in anderhalf jaar tijd 52 olympische zwembaden aan beton gestort. Hier hebben honderden duikers in ploegendiensten dag en nacht aan gewerkt. Het grootste deel van de onderwaterbetonvloer is gewapend, iets dat nog niet eerder op deze schaal is vertoond. En dat is duurzaam en goed voor het milieu. De duikers werkten in de met water gevulde bouwkuipen. Zij maakten de koppen van funderingspalen en damwanden schoon. Ook legden zij wapeningsnetten, goed voor 14.000 ton aan staal.
Duurzaam
Het gebruiken van gewapend onderwaterbeton heeft een aantal voordelen. Zo zijn er veel minder kilo’s damwanden en minder heipalen en beton nodig en hoeft er minder grond te worden afgegraven. Er is ongeveer de helft minder aan beton nodig, omdat de onder water gebouwde vloer ook meteen de constructievloer is. Dat is beter voor het milieu en in tijden van grondstof schaarste een prettige bijkomstigheid. Bovendien zijn er minder logistieke bewegingen voor de aan- en afvoer van materiaal nodig geweest. Ook hoefde er tijdens het uitgraven van de bouwputten geen grondwater uit de omgeving onttrokken te worden. De bouwkuipen werden gevuld met oppervlaktewater.
Energieneutraal
De tunnel (en de snelweg) is energieneutraal, iets dat nog niet eerder op deze schaal is vertoond. Bij een energieneutrale tunnel wordt net zoveel energie opgewekt als er wordt verbruikt. Er zitten namelijk wel 54 systemen in een tunnel. Bij de Rottemerentunnel komt straks alle energie die nodig is van zonnepanelen. Het gaat om wel 20.000 m² aan zonnepanelen. Net zoveel als 4 voetbalvelden. Verder werken in de Rottemerentunnel de meeste installaties op gelijkspanning in plaats van wisselspanning. Dat scheelt kabels en omvormers, en dús materiaal en onderhoud. Maar ook lichter asfalt, een speciale coating op de muren en zuinige LED-verlichting zijn slimme oplossingen om het lichtverbruik en dus energieverbruik te verminderen.
Groen ingepakt
Op het dak van de tunnel komen bomen en struiken. De grond is hergebruikt binnen het project en heeft daarvoor maanden moeten rijpen om het geschikt te maken. Rijkswaterstaat start in het vierde kwartaal van dit jaar met het planten van bomen en groen op het tunneldak. In een speciale proeftuin naast het bezoekerscentrum Expo A16 is onderzocht welke boomsoorten het goed doen op het tunneldak. Het groenontwerp voor het tunneldak sluit aan op dat van de kwaliteitsimpuls voor het Lage Bergse Bos. Die wordt uitgevoerd door het Recreatieschap Rottemeren.
Testen
De komende periode worden alle systemen in de tunnel getest. Want het moet natuurlijk wel veilig zijn om de tunnel te gebruiken. De tunnel krijgt elke 100 meter een vluchtdeur die uitkomt op een vluchtgang. Daarnaast hangt er elke 50 meter een hulppostkast. Ook wordt er met alle hulpdiensten geoefend voordat de snelweg en de tunnel eind 2025 geopend kunnen worden. De bediening van de tunnel gebeurt op afstand vanuit de verkeerscentrale in Rhoon.
Bergse Plasloop
Op zondag 13 oktober 2024 hebben hardlopers de kans om door de tunnel te lopen. De 16e editie van de Bergse Plasloop is de eerste en ook meteen laatste editie van deze populaire loop die door de Rottemerentunnel gaat. Zowel de 15 km als de halve marathon gaan door de tunnel. Onlangs is bekend geworden dat ook de 10 km door de Rottemerentunnel zal gaan. Inschrijven is mogelijk via de website Bergseplasloop .
Over de A16 Rotterdam
Rijkswaterstaat realiseert de A16 Rotterdam, de nieuwe verbinding tussen de snelweg A16 en A20 bij het Terbregseplein en de snelweg A13 bij Rotterdam The Hague Airport. De snelweg verbetert de bereikbaarheid en leefbaarheid in het noordoostelijk deel van Rotterdam, in Lansingerland en de omliggende regio. De A16 Rotterdam wordt in opdracht van Rijkswaterstaat aangelegd door De Groene Boog, een bouwcombinatie van BESIX, Dura Vermeer, Van Oord en TBI-bedrijven Croonwolter&dros en Mobilis.
Foto's: Sjaak Boot Photography
Gepubliceerd op: 10 april 2024
In verband met werkzaamheden is de A16 richting Dordrecht afgesloten van vrijdagavond 26 april 22.00 uur tot maandagochtend 29 april 06.00 uur. De weg is dicht tussen het knooppunt Terbregseplein en afrit 26 Rotterdam Kralingen. In tegengestelde richting blijft de A16 open voor verkeer. In het Koningsdagweekend verwachten we in de regio extra drukte, omdat dan ook de snelweg A13 richting Rotterdam dicht is tussen Delft-zuid (afrit 10) en knooppunt Kleinpolderplein (Rotterdam). Plan uw route dus van tevoren en volg de omleidingen en adviesroutes.
Omleidingsroutes worden aangegeven op gele borden en informatiepanelen langs en boven de weg.
Vanuit Hoek van Holland
Verkeer vanuit Hoek van Holland op de A20 richting de A16 knooppunt Ridderkerk wordt vanaf knooppunt Kethelplein via de A4, knooppunt Benelux via de A15 omgeleid. Verkeer op de A20 richting Gouda kan gewoon doorrijden.
Vanuit Den Haag
Verkeer vanaf de A4 kan via de A20 doorrijden naar Gouda. Of wordt vanaf knooppunt Kethelplein via de A4, knooppunt Benelux via de A15 omgeleid richting knooppunt Ridderkerk.
Vanuit Gouda
Verkeer vanuit Gouda richting de A16 knooppunt Ridderkerk wordt omgeleid via knooppunt Kethelplein, richting knooppunt Benelux en de A15.
Extra reistijd
Door de omleidingen moeten weggebruikers rekening houden met dertig tot zestig minuten extra reistijd.
Vervoer van gevaarlijke stoffen dat niet door de Beneluxtunnel mag (cat. C), wordt omgeleid via de A20/A12/A27.
Rijkswaterstaat vervangt in 2024 en 2025 het viaduct in de A16 over de Hoofdweg nabij het knooppunt Terbregseplein in Rotterdam. Om het viaduct te kunnen vervangen, verleggen we tijdelijk de A16 richting Dordrecht ter hoogte van het viaduct zodat het verkeer zoveel mogelijk door kan rijden tijdens de werkzaamheden. Tijdens dit weekend werken we aan de wegverlegging. Vanaf maandagmorgen 29 april 2024 wordt de tijdelijke wegverlegging in gebruik genomen.
De maximumsnelheid op de A16 richting Dordrecht wordt ter hoogte van de tijdelijke wegverlegging verlaagd naar 70 km per uur vanwege de versmalde rijstroken. Het Openbaar Ministerie heeft het voornemen de maximumsnelheid te handhaven door middel van een verplaatsbare flitspaal.
Het is de komende weken druk met werkzaamheden in de Rotterdamse regio. Naast de afsluitingen van Rijkswaterstaat op de snelwegen, wordt er ook gewerkt in het centrum van Rotterdam, onder andere aan de Erasmusbrug, Goudsesingel en Oostplein. Ook hiervoor zijn afsluitingen nodig.
Naast de afsluitingen in het Koningsdagweekend vinden er ook werkzaamheden plaats in het Hemelvaartweekend (8-13 mei). In dat weekend sluiten we de A16 af tussen knooppunt Ridderkerk en Terbregseplein. Met deze afsluiting combineren we diverse grote werkzaamheden ter hoogte van het Terbregseplein en voeren we werkzaamheden uit aan de hoofdrijbaan van de Van Brienenoordbrug richting het Terbregseplein. Ook de gemeente Rotterdam lift mee met de afsluiting door werkzaamheden aan de Cornelis van Beverenbrug uit te voeren.
De werkzaamheden aan de Van Brienenoordbrug worden voortgezet in het weekend van 24-27 mei, het weekend van 31 mei–1 juni en ’s nachts in tijdens de tussenliggende, doordeweekse dagen. Dan werken we op de parallelrijbaan in de richting van het Terbregseplein. Het combineren van werkzaamheden doen we om de hinder waar mogelijk te beperken.
Rijkswaterstaat vervangt of renoveert in Zuid-Holland de komende jaren een groot aantal verouderde bruggen, tunnels en wegen. Wilt u tijdens de werkzaamheden slimmer reizen en hinder vermijden? Bereid u dan goed voor. Kijk op de website van Zuid-Holland Bereikbaar voor een overzicht van grote werkzaamheden in Zuid-Holland én voor inspiratie om slimmer en duurzamer te reizen. Ook werkgevers of logistiek ondernemers kunnen op deze website terecht voor tips over mobiliteit, regelingen en efficiëntere logistiek. Zo houden we de komende jaren met elkaar Zuid-Holland in beweging.
Plan uw reis goed en raadpleeg voor vertrek de actuele verkeersinformatie
Pas, wanneer mogelijk, uw reisgedrag aan om hinder door de werkzaamheden te vermijden, bijvoorbeeld door te kiezen voor het openbaar vervoer of een andere route.
Houd rekening met extra reistijd.
Volg de aanwijzingen en omleidingsroutes op de digitale informatiepanelen en gele borden langs de weg.
Gepubliceerd op: 9 april 2024
Het afgelopen weekend hebben zo’n 100 werklui keihard gewerkt om de aansluiting Ankie Verbeek-Ohrlaan van de A16 Rotterdam af te maken en dat is gelukt. Tijdens een weekendafsluiting van de N209 legden zij de laatste hand aan deze aansluiting, die zich vlak voor de Rottemerentunnel bevindt. Vanaf 8 april rijdt het verkeer hier over de definitieve op- en afritten. Hiermee komt de voltooiing van de A16 Rotterdam weer een stap dichterbij.
Weggebruikers krijgen daarom vanaf 8 april te maken met een nieuwe verkeerssituatie:
· Verkeer komende vanaf het vliegveld/de A13 richting Hillegersberg, kiest de nieuwe afrit. Bovenaan de afrit slaan zij rechtsaf en vervolgens bij de rotonde Hazelaarweg rechtdoor.
· Verkeer komende vanuit Hillegersberg richting het vliegveld/de A13 rijdt over het viaduct over de N209, slaat rechtsaf en rijdt via de nieuwe oprit de N209 op.
· Verkeer dat naar bedrijventerrein Schiebroek wil, rijdt naar de rotonde Hazelaarweg en kiest daar de eerste afslag (verkeer vanuit Hillegersberg) of de derde afslag (komende vanaf het viaduct over de N209).
Voor verkeer vanuit Bergschenhoek dat naar het vliegveld/de A13 of naar Hillegersberg wil, verandert er niets.
Het enige dat rond de aansluiting Ankie Verbeek-Ohrlaan nog moet gebeuren, is de doorsteek naar de Rottemerentunnel afmaken. Dit gebeurt vlak voor de openstelling van de A16 Rotterdam.
Gepubliceerd op: 9 april 2024
Op zondag 13 oktober 2024 vindt de Bergse Plasloop plaats. De 16e editie van de Bergse Plasloop is de eerste en ook meteen laatste editie van deze populaire loop die door de Rottemerentunnel gaat. De Rottemerentunnel is onderdeel van de A16 Rotterdam die op dit moment wordt aangelegd. Volgend jaar oktober maken we de tunnel klaar voor openstelling. Voor hardlopers is het dus nu of nooit!
Buiten is de Rottemerentunnel van de A16 Rotterdam inmiddels onder de grond verdwenen. Binnen in de tunnel wordt er nog van alles afgewerkt en uitgebreid getest. Maar het asfalt dat er ligt is klaar en gloednieuw. Een mooie kans voor hardlopers uit de regio Rotterdam én daarbuiten om overheen te lopen.
Nieuw voor de Bergse Plasloop is de halve marathon. Deelnemers aan deze afstand en aan de 15km lopen door de Rottemerentunnel. Individueel of als team, want het is ook mogelijk om deel te nemen in estafette vorm. Zo is het voor nog meer mensen mogelijk deze unieke ervaring te beleven. Deelnemers aan kortere afstanden kunnen genieten van de Rotterdamse wijk en buurt Hillegersberg-Schiebroek en (Nieuw) Terbregge. Verschijn jij op zondag 13 oktober aan de start van één van deze afstanden? Inschrijven is vanaf nu mogelijk via www.bergseplasloop.nl
Rijkswaterstaat werkt aan de A16 Rotterdam: een nieuwe snelweg tussen de A13 en de A16. De Rottemerentunnel maakt onderdeel uit van de 11 kilometer lange verbinding. De A16 Rotterdam is ’s werelds eerste energieneutrale snelweg met tunnel. De A16 Rotterdam moet bijdragen aan betere bereikbaarheid en leefbaarheid van Rotterdam en Lansingerland. Eind 2025 wordt de A16 Rotterdam in gebruik genomen.
Foto: Sjaak Boot Photography
Gepubliceerd op: 5 april 2024
Woensdag 3 april onthulde dijkgraaf Toon van der Klugt van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) een nieuw wisselvlot in de Rotte voor de roeiverenigingen van Rotterdam. In het bijzijn van een aantal bewoners van de Rottekade en overige betrokkenen werd het vlot direct in gebruik genomen door roeiers van roeiverenigingen Rijnmond en Nautilus. Hiermee opende de dijkgraaf meteen ook het vaarrecreatieseizoen van dit jaar.
Rijkswaterstaat maakt het wisselvlot mogelijk vanwege de langdurige versmalling van de Rotte door de werkzaamheden aan de Rottemerentunnel in de afgelopen jaren. Nu de tunnel onder de Rotte ligt en de damwanden zijn verdwenen, is de rivier weer over de volle breedte bevaarbaar. Eelco Negen, projectmanager A16 Rotterdam van Rijkswaterstaat: “Met onze bijdrage aan het wisselvlot willen we de roeiers, kanovaarders en de pleziervaart van de Rotte tegemoetkomen voor de ervaren overlast en iets blijvends van waarde achterlaten.”
Terwijl onder de Rotte de tunnel werd aangelegd, moest de Rotte altijd deels geopend blijven. “De Rotte is namelijk een belangrijke rivier voor waterafvoer richting de Maas”, licht dijkgraaf Van der Klugt toe. “Daarom zijn tijdens de werkzaamheden een waterkerende constructie en kwelschermen aangebracht. Die zorgden ervoor dat de dijk stabiel bleef en er langs de tunnel geen water terug de polder in kon stromen.”
Niet alleen de damwanden, maar ook de bouwbrug over de Rotte is weggehaald, waardoor bewoners weer onbelemmerd uitzicht op de Rotte hebben. Eelco Negen: “Nu de ergste bouwhinder voorbij is en de bouwbrug is opgeruimd, betrekken we ook de bewoners graag bij dit feestelijke moment.”
De vrijgave van de Rotte is een eerste stap in de transformatie van het recreatiegebiedLage Bergse Bos naar een aantrekkelijke omgeving. Vanaf eind 2024 wordt ook de nieuwe beplanting aangebracht op het tunneldak en nadert de inrichting van het Lage Bergse Bos zijn voltooiing.
Rijkswaterstaat werkt aan de A16 Rotterdam: een nieuwe snelweg tussen de A13 en de A16. De Rottemerentunnel maakt onderdeel uit van de 11 kilometer lange verbinding. De A16 Rotterdam is ’s werelds eerste energieneutrale snelweg met tunnel. De A16 Rotterdam moet bijdragen aan betere bereikbaarheid en leefbaarheid van Rotterdam en Lansingerland. Eind 2025 wordt de A16 Rotterdam in gebruik genomen.
Gepubliceerd op: 23 maart 2024
De N209 tussen de Vliegveldweg en de afslag Bergschenhoek (N472) is in oktober 2023 verlegd en verbreed, om eind 2025 als snelweg in gebruik te kunnen worden genomen. Tot die tijd is de weg ingericht en in gebruik als N209. Tijdens het weekend van 5-8 april brengen maken we de definitieve aansluiting met de Ankie Verbeek-Ohrlaan
Afmaken afrit Ankie Verbeek-Ohrlaan komende vanaf de A13.
Afmaken oprit naar de N209 (A16) komende vanaf de Ankie Verbeek-Ohrlaan.
Aanpassen weginrichting, zodat de N209 in beide richtingen over de volledige breedte in gebruik kan worden genomen.
Voor de zomer trekken we de weg door naar de ingang van de Rottemerentunnel en maken we nog afritten voor als je uit de tunnel komt. Deze worden bij de openstelling van de A16 Rotterdam in gebruik genomen.
Om bovengenoemde werkzaamheden te kunnen uitvoeren, is de N209 van vrijdag 5 april 20.00 uur tot maandag 8 april 06.00 uur tussen de N471 (Berkel en Rodenrijs) en de N472 (Bergschenhoek, Boterdorpseweg) afgesloten.
Kijk voor meer informatie over bovenstaande werkzaamheden op de website van Rijkswaterstaat Verkeersinformatie of bel met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002 (gratis).
Rijkswaterstaat werkt aan de A16 Rotterdam: een nieuwe snelweg tussen de A13 en de A16. De 11 kilometer lange verbinding is ’s werelds eerste energieneutrale snelweg met tunnel. De A16 Rotterdam moet bijdragen aan betere bereikbaarheid en leefbaarheid van Rotterdam en Lansingerland. Eind 2025 wordt de A16 Rotterdam in gebruik genomen.
Wilt u tijdens grote werkzaamheden slimmer reizen en hinder vermijden? Bereid u dan goed voor. Kijk op de website van Zuid-Holland Bereikbaar voor een overzicht van grote werkzaamheden in Zuid-Holland én voor inspiratie om slimmer en duurzamer te reizen. Ook werkgevers of logistiek ondernemers kunnen hier terecht voor tips over mobiliteit, regelingen en efficiëntere logistiek. Zo houden we de komende jaren met elkaar Zuid- Holland in beweging.
Foto: Rijkswaterstaat. Topview
Gepubliceerd op: 29 februari 2024
Rijkswaterstaat vervangt in 2024 en 2025 een viaduct in de A16 over de Hoofdweg in Rotterdam. Om het viaduct te kunnen vervangen verlegt Rijkswaterstaat tijdelijk de A16 ter hoogte van het viaduct. Door slimme bouwfaseringen beperken we de hinder tijdens de werkzaamheden waar mogelijk. De tijdelijke wegverlegging inclusief een hulpbrug over de Hoofdweg zorgt ervoor dat het verkeer zoveel als mogelijk door kan rijden tijdens de werkzaamheden.
De tijdelijke wegverlegging kruist de oprit Rotterdam Prins Alexander (27) richting Dordrecht en zal daarom voor de gehele duur van het slopen en bouwen van het nieuwe viaduct, afgesloten zijn. Dit betekent dat de oprit van 10 maart 2024 tot medio september 2025 dicht is. Verkeer kan gebruik maken van oprit Rotterdam Kralingen (26). In de periode 10 maart-28 april wordt de tijdelijke weg aangelegd. Vanaf 29 april wordt de tijdelijke wegverlegging in gebruik genomen.
Voor de aanleg van de tijdelijke weg, zijn in de periode 4 tot en met 11 maart een aantal afsluitingen nodig.
Datum Afsluiting Omleiding
4/5, 5/6, 6/7, 7/8 maart Hoofdweg Rotterdam in beide Autoverkeer wordt omgeleid via
van 20.00 tot 06.00 uur richtingen, ter hoogte van het de Koningslaan-Prinsenlaan-Boszoom.
viaduct A16 Fietsers en voetgangers houden doorgang.
10/11 maart van Verbindingsboog A20/A16 Verkeer wordt omgeleid via A20 afrit Capelle
21.30 tot 05.30 uur Hoek van Holland richting aan den IJssel (16), Capelseweg, Hoofdweg.
Dordrecht
10 maart van 21.00 uur A16 oprit Rotterdam Prins Verkeer kan gebruik maken van de oprit
tot medio sept 2025 Alexander (27) richting Dordrecht Rotterdam Kralingen (26).
Kijk voor meer informatie over bovenstaande werkzaamheden op de website van Rijkswaterstaat Verkeersinformatie of bel met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002 (gratis).
Rijkswaterstaat vervangt of renoveert in Zuid-Holland de komende jaren een groot aantal verouderde bruggen, tunnels en wegen. Lees hier meer over de werkzaamheden in de regio Zuid-Holland.
Wilt u tijdens de werkzaamheden slimmer reizen en hinder vermijden? Bereid u dan goed voor. Kijk op de website van Zuid-Holland Bereikbaar voor een overzicht van grote werkzaamheden in Zuid-Holland én voor inspiratie om slimmer en duurzamer te reizen. Ook werkgevers of logistiek ondernemers kunnen hier terecht voor tips over mobiliteit, regelingen en efficiëntere logistiek. Zo houden we de komende jaren met elkaar Zuid- Holland in beweging.
Het viaduct dat wordt vervangen sluit aan op het traject van de A16 Rotterdam die op dit moment wordt aangelegd. De vervanging van het viaduct wordt uitgevoerd door de aannemer die ook de A16 Rotterdam aanlegt en wordt tegelijk met de A16 Rotterdam opengesteld. De A16 Rotterdam is een nieuwe verbinding tussen de A16 bij het Terbregseplein en de A13 bij Rotterdam The Hague Airport.
Gepubliceerd op: 20 februari 2024
Rijkswaterstaat vervangt in 2024 en 2025 het viaduct in de snelweg A16 over de Hoofdweg in Rotterdam. Het viaduct wordt sinds juni 2022 ondersteund. Door te kiezen voor een wegverlegging, hulpbrug én verkeersmaatregelen doen we er alles aan om hinder zo veel mogelijk te beperken. Toch is hinder tot (soms) ernstige hinder voor het verkeer niet te voorkomen. Wie tijdens de werkzaamheden hinder wil vermijden, wordt geadviseerd zich goed voor te bereiden.
Klik op onderstaande link en bekijk het webinar van 13 februari 2024. En hoor hoe je het beste kunt reizen en hinder kunt vermijden.
Bekijk hier het webinar van 13 februari
Meer informatie
Meer informatie over de vervanging van het viaduct vind je op de projectpagina.
Ga naar projectpagina viaduct Hoofdweg
Er is ook een animatie gemaakt van de komende werkzaamheden.
Op dinsdag 13 februari van 19.30-20.30 uur is er het webinar Vervangen viaduct A16 / Hoofdweg Rotterdam. Rijkswaterstaat, bouwcombinatie De Groene Boog en Zuid-Holland Bereikbaar geven dan een toelichting op de werkzaamheden en mogelijkheden om hinder te vermijden. Aanmelden kan via a16rotterdam.nl/webinar.
Gepubliceerd op: 2 februari 2024
De Expo A16 Rotterdam opende 3,5 jaar geleden haar deuren voor het publiek. Het interactieve bezoekerscentrum over de aanleg van dit nieuwe stuk snelweg is inmiddels een succes bij jong en oud. Deze week verwelkomde de Expo de 50.000e bezoeker.
Bezoekers in het afgelopen kwartaal gaven hun bezoek gemiddeld het rapportcijfer 9,5.
De 50.000ste bezoeker is de Giovanni van Bronckhorst Foundation, een stichting die zich ervoor inzet om kinderen spelenderwijs te leren hun eigen kansen te creëren
De Expo A16 Rotterdam is het startpunt voor verschillende fiets- en wandelroutes langs het project. Onderweg kun je van alles horen, lezen, zien en beleven over de aanleg van de nieuwe snelweg. Bij de Expo haal je de gratis routekaart op of download ze op de website A16Rotterdam .
Boven op de uitkijkpunten word je getrakteerd op een weids uitzicht over het bouwterrein. Op 4 plekken langs het pad vind je de uitkijkpunten met achtergrondinformatie en leuke feitjes en weetjes. Via een QR-code kan je alvast een kijkje nemen in de toekomst door middel van 360 gradenfoto’s van de toekomstige situatie.
Nieuw op de route is het uitkijkpunt boven op het viaduct bij de Ankie Verbeek-Ohrlaan, die uitzicht geeft op de noordelijke tunnel ingang. En ook het uitkijkpunt bij het viaduct in de A16 over de Hoofdweg is nieuw. De komende 2 jaar werken we hard aan de complete vervanging van dit viaduct.
Iedere laatste zaterdag van de maand kunt u onder begeleiding van onze voorlichters een fietstocht langs het werk maken. Aanmelden kan via de website A16Rotterdam .
Langs het kijk- en doepad zijn enkele schatten, ofwel geocaches, verstopt. Geocaching is een schatzoektocht waar de digitale en de echte wereld elkaar ontmoeten. Door middel van GPS-coördinaten kun je de verstopte cache vinden. Je kan meedoen door een account aan te maken op een geocaching-website.
De Expo A16 Rotterdam vindt u aan de rand van het Lage Bergse Bos aan de Rottebandreef, bij de kruising met de Branddreef (parkeerterrein Eekhoornplaats, 2661 GR Bergschenhoek). De toegang is gratis en er zijn voldoende parkeermogelijkheden. De Expo A16 Rotterdam is rolstoeltoegankelijk.
De Expo A16 Rotterdam is geopend van dinsdag tot en met zondag tussen 10.00 en 17.00 uur. Op maandag en feestdagen is de Expo gesloten. Op dinsdagen en donderdagen ontvangen we groepen en kan het zijn dat we je helaas niet kunnen ontvangen.
Bekijk de agenda op de website A16Rotterdam voor de actuele openingstijden en of er groepsreserveringen zijn. Benieuwd hoe de Expo A16 Rotterdam eruitziet? Neem op de website A16Rotterdam alvast een kijkje in 360 graden. De Expo is tot eind 2025 geopend voor het publiek.
Rijkswaterstaat vervangt in 2024 en 2025 het viaduct in de A16 over de Hoofdweg in Rotterdam. De voorbereidende werkzaamheden zijn gestart in mei 2023. Vervanging is noodzakelijk omdat de constructie van het viaduct niet meer voldoet.
De vervangingsoperatie is een hele klus, omdat er weinig ruimte is en er tegelijkertijd veel verkeer rijdt. Er is gekozen voor een bouwmethode met de minste hinder voor de omgeving. Toch moeten direct omwonenden rekening houden met bouwhinder, waaronder geluidsoverlast. Het verkeer op de A16 en in Rotterdamse wijken als Prins Alexander, Hillegersberg en Kralingen moet rekening houden met wegafsluitingen en omleidingsroutes. De A16 tussen de knooppunten Terbregseplein en Ridderkerk wordt een aantal weekenden gedeeltelijk afgesloten. Meer informatie: bezoek de projectwebsite Rijkswaterstaat.
Bereid u goed voor
Wilt u tijdens de werkzaamheden slimmer reizen en hinder vermijden? Bereid u dan goed voor. Ga in elk geval goed geïnformeerd op reis en houd rekening met extra reistijd. Mijd zo mogelijk de drukke spits of probeer vaker thuis te werken. Of overweeg vaker de auto te laten staan en gebruik te maken van OV en/of de fiets of e-bike. Op de website van Zuid-Holland Bereikbaar vindt u (straks) inspiratie, acties en mogelijkheden die er zijn om slimmer te reizen of op een andere manier te reizen. Ook werkgevers of logistiek ondernemers kunnen Bij Zuid-Holland Bereikbaar terecht voor tips over mobiliteit, regelingen en efficiëntere logistiek.
Lees hier de bewonersbrief van Rijkswaterstaat
Lees hier de planning van de werkzaamheden. Deel 1 en Deel 2