Laatste nieuws van Rijkswaterstaat in

verband met werkzaamheden aan de A16

Verkeershinder door vervangen viaduct Hoofdweg/A16

Snelwegoprit A16 Rotterdam Prins Alexander vanaf 10 maart voor anderhalf jaar dicht

Gepubliceerd op: 29 februari 2024

 

Rijkswaterstaat vervangt in 2024 en 2025 een viaduct in de A16 over de Hoofdweg in Rotterdam. Om het viaduct te kunnen vervangen verlegt Rijkswaterstaat tijdelijk de A16 ter hoogte van het viaduct. Door slimme bouwfaseringen beperken we de hinder tijdens de werkzaamheden waar mogelijk. De tijdelijke wegverlegging inclusief een hulpbrug over de Hoofdweg zorgt ervoor dat het verkeer zoveel als mogelijk door kan rijden tijdens de werkzaamheden.

 

Snelwegoprit Rotterdam Pr. Alexander (27) 1,5 jaar dicht

De tijdelijke wegverlegging kruist de oprit Rotterdam Prins Alexander (27) richting Dordrecht en zal daarom voor de gehele duur van het slopen en bouwen van het nieuwe viaduct, afgesloten zijn. Dit betekent dat de oprit van 10 maart 2024 tot medio september 2025 dicht is. Verkeer kan gebruik maken van oprit Rotterdam Kralingen (26). In de periode 10 maart-28 april wordt de tijdelijke weg aangelegd. Vanaf 29 april wordt de tijdelijke wegverlegging in gebruik genomen.

 

Overige afsluitingen

Voor de aanleg van de tijdelijke weg, zijn in de periode 4 tot en met 11 maart een aantal afsluitingen nodig.

 

 

 

 

Datum                             Afsluiting                                     Omleiding

4/5, 5/6, 6/7, 7/8 maart   Hoofdweg Rotterdam in beide       Autoverkeer wordt omgeleid via

van 20.00 tot 06.00 uur  richtingen, ter hoogte van het        de Koningslaan-Prinsenlaan-Boszoom.

                                       viaduct A16                                    Fietsers en voetgangers houden doorgang.

 

10/11 maart van             Verbindingsboog A20/A16             Verkeer wordt omgeleid via A20 afrit Capelle

21.30 tot 05.30 uur         Hoek van Holland richting             aan den IJssel (16), Capelseweg, Hoofdweg.

                                       Dordrecht

 

10 maart van 21.00 uur  A16 oprit Rotterdam Prins             Verkeer kan gebruik maken van de oprit

tot medio sept 2025       Alexander (27) richting Dordrecht  Rotterdam Kralingen (26).

 

 

Bereid u goed voor

  • Plan uw reis goed en raadpleeg voor vertrek de actuele verkeersinformatie.
  • Pas indien mogelijk uw reisgedrag aan om hinder door de werkzaamheden te vermijden, bijvoorbeeld door te kiezen voor het openbaar vervoer of een andere route.
  • Houd rekening met extra reistijd.
  • Volg de aanwijzingen en omleidingsroutes op de digitale informatiepanelen en gele borden langs de weg.

 

Meer informatie?

Kijk voor meer informatie over bovenstaande werkzaamheden op de website van Rijkswaterstaat Verkeersinformatie of bel met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002 (gratis).

 

Grote opgave

Rijkswaterstaat vervangt of renoveert in Zuid-Holland de komende jaren een groot aantal verouderde bruggen, tunnels en wegen. Lees hier meer over de werkzaamheden in de regio Zuid-Holland.

Wilt u tijdens de werkzaamheden slimmer reizen en hinder vermijden? Bereid u dan goed voor. Kijk op de website van Zuid-Holland Bereikbaar voor een overzicht van grote werkzaamheden in Zuid-Holland én voor inspiratie om slimmer en duurzamer te reizen. Ook werkgevers of logistiek ondernemers kunnen hier terecht voor tips over mobiliteit, regelingen en efficiëntere logistiek. Zo houden we de komende jaren met elkaar Zuid- Holland in beweging.

 

A16 Rotterdam

Het viaduct dat wordt vervangen sluit aan op het traject van de A16 Rotterdam die op dit moment wordt aangelegd. De vervanging van het viaduct wordt uitgevoerd door de aannemer die ook de A16 Rotterdam aanlegt en wordt tegelijk met de A16 Rotterdam opengesteld. De A16 Rotterdam is een nieuwe verbinding tussen de A16 bij het Terbregseplein en de A13 bij Rotterdam The Hague Airport.

Onlangs organiseerde Rijkswaterstaat, samen met bouwcombinatie De Groene Boog en Zuid-Holland Bereikbaar, een webinar over de vervanging van het viaduct in de A16 over de Hoofdweg. Webinar gemist? Geen probleem, kijk hem terug.

Gepubliceerd op: 20 februari 2024

 

Rijkswaterstaat vervangt in 2024 en 2025 het viaduct in de snelweg A16 over de Hoofdweg in Rotterdam. Het viaduct wordt sinds juni 2022 ondersteund. Door te kiezen voor een wegverlegging, hulpbrug én verkeersmaatregelen doen we er alles aan om hinder zo veel mogelijk te beperken. Toch is hinder tot (soms) ernstige hinder voor het verkeer niet te voorkomen. Wie tijdens de werkzaamheden hinder wil vermijden, wordt geadviseerd zich goed voor te bereiden.

Klik op onderstaande link en bekijk het webinar van 13 februari 2024. En hoor hoe je het beste kunt reizen en hinder kunt vermijden.

 

Bekijk hier het webinar van 13 februari

 

Meer informatie

Meer informatie over de vervanging van het viaduct vind je op de projectpagina.

 

Ga naar projectpagina viaduct Hoofdweg

 

Er is ook een animatie gemaakt van de komende werkzaamheden.

 

Ga naar de animatie

Live bijgepraat worden

Op dinsdag 13 februari van 19.30-20.30 uur is er het webinar Vervangen viaduct A16 / Hoofdweg Rotterdam. Rijkswaterstaat, bouwcombinatie De Groene Boog en Zuid-Holland Bereikbaar geven dan een toelichting op de werkzaamheden en mogelijkheden om hinder te vermijden. Aanmelden kan via a16rotterdam.nl/webinar.

50.000ste bezoeker voor Expo A16 Rotterdam

Gepubliceerd op: 2 februari 2024

 

De Expo A16 Rotterdam opende 3,5 jaar geleden haar deuren voor het publiek. Het interactieve bezoekerscentrum over de aanleg van dit nieuwe stuk snelweg is inmiddels een succes bij jong en oud. Deze week verwelkomde de Expo de 50.000e bezoeker.

Bezoekers in het afgelopen kwartaal gaven hun bezoek gemiddeld het rapportcijfer 9,5.

 

De 50.000ste bezoeker is de Giovanni van Bronckhorst Foundation, een stichting die zich ervoor inzet om kinderen spelenderwijs te leren hun eigen kansen te creëren

 

Startpunt van een belevenis

De Expo A16 Rotterdam is het startpunt voor verschillende fiets- en wandelroutes langs het project. Onderweg kun je van alles horen, lezen, zien en beleven over de aanleg van de nieuwe snelweg. Bij de Expo haal je de gratis routekaart op of download ze op de website A16Rotterdam .

Boven op de uitkijkpunten word je getrakteerd op een weids uitzicht over het bouwterrein. Op 4 plekken langs het pad vind je de uitkijkpunten met achtergrondinformatie en leuke feitjes en weetjes. Via een QR-code kan je alvast een kijkje nemen in de toekomst door middel van 360 gradenfoto’s van de toekomstige situatie.

Nieuw op de route is het uitkijkpunt boven op het viaduct bij de Ankie Verbeek-Ohrlaan, die uitzicht geeft op de noordelijke tunnel ingang. En ook het uitkijkpunt bij het viaduct in de A16 over de Hoofdweg is nieuw. De komende 2 jaar werken we hard aan de complete vervanging van dit viaduct.

Iedere laatste zaterdag van de maand kunt u onder begeleiding van onze voorlichters een fietstocht langs het werk maken. Aanmelden kan via de website A16Rotterdam .

 

Geocache

Langs het kijk- en doepad zijn enkele schatten, ofwel geocaches, verstopt. Geocaching is een schatzoektocht waar de digitale en de echte wereld elkaar ontmoeten. Door middel van GPS-coördinaten kun je de verstopte cache vinden. Je kan meedoen door een account aan te maken op een geocaching-website.

 

Bereikbaarheid Expo

De Expo A16 Rotterdam vindt u aan de rand van het Lage Bergse Bos aan de Rottebandreef, bij de kruising met de Branddreef (parkeerterrein Eekhoornplaats, 2661 GR Bergschenhoek). De toegang is gratis en er zijn voldoende parkeermogelijkheden. De Expo A16 Rotterdam is rolstoeltoegankelijk.

De Expo A16 Rotterdam is geopend van dinsdag tot en met zondag tussen 10.00 en 17.00 uur. Op maandag en feestdagen is de Expo gesloten. Op dinsdagen en donderdagen ontvangen we groepen en kan het zijn dat we je helaas niet kunnen ontvangen.

Bekijk de agenda op de website A16Rotterdam  voor de actuele openingstijden en of er groepsreserveringen zijn. Benieuwd hoe de Expo A16 Rotterdam eruitziet? Neem op de website A16Rotterdam  alvast een kijkje in 360 graden. De Expo is tot eind 2025 geopend voor het publiek.

 

Vervanging viaduct A16 / Hoofdweg Rotterdam

 

Rijkswaterstaat vervangt in 2024 en 2025 het viaduct in de A16 over de Hoofdweg in Rotterdam. De voorbereidende werkzaamheden zijn gestart in mei 2023. Vervanging is noodzakelijk omdat de constructie van het viaduct niet meer voldoet.

 

De vervangingsoperatie is een hele klus, omdat er weinig ruimte is en er tegelijkertijd veel verkeer rijdt. Er is gekozen voor een bouwmethode met de minste hinder voor de omgeving. Toch moeten direct omwonenden rekening houden met bouwhinder, waaronder geluidsoverlast. Het verkeer op de A16 en in Rotterdamse wijken als Prins Alexander, Hillegersberg en Kralingen moet rekening houden met wegafsluitingen en omleidingsroutes. De A16 tussen de knooppunten Terbregseplein en Ridderkerk wordt een aantal weekenden gedeeltelijk afgesloten. Meer informatie: bezoek de projectwebsite Rijkswaterstaat.

 

Bereid u goed voor

Wilt u tijdens de werkzaamheden slimmer reizen en hinder vermijden? Bereid u dan goed voor. Ga in elk geval goed geïnformeerd op reis en houd rekening met extra reistijd. Mijd zo mogelijk de drukke spits of probeer vaker thuis te werken. Of overweeg vaker de auto te laten staan en gebruik te maken van OV en/of de fiets of e-bike. Op de website van Zuid-Holland Bereikbaar vindt u (straks) inspiratie, acties en mogelijkheden die er zijn om slimmer te reizen of op een andere manier te reizen. Ook werkgevers of logistiek ondernemers kunnen Bij Zuid-Holland Bereikbaar terecht voor tips over mobiliteit, regelingen en efficiëntere logistiek.

 

Lees hier de bewonersbrief van Rijkswaterstaat

 

 

Lees hier de planning van de werkzaamheden. Deel 1 en Deel 2

 

 

 

 

Sponsors

©2010-2024 BOZ - site by M&A Digitale Producties

BOZ

Bereikbaar op:

Telefoon: 06 - 37 56 30 93

E-mail: stichtingboz@outlook.com